Saturday, October 5, 2013

Nasi Saffron

http://kamipunyarumah.blogspot.com/2011/12/nasi-saffron.html

Nasi Saffron

Salam semua,

Hari ni tiba2 ja rasa nk post resipi pulak.
Mula-mula ingat nak letak resipi Burger Ayam Buatan Sendiri.
Tapi ntah tiba2 ja rasa nak buat resipi ni plak.
Jadi, kita masak nasik dulu la hari ni ye.
Burger tu hari lain plak.
Hehe.

OK, sebenaqnya bila nak masak nasik yang ada perasa2 ni, basic dia sama saja.
Mesti ada tumis rempah basah dan kering.
Yang lain tu macam susu cair atao stok ayam atao daging bolehlah tambah untuk bagi rasanya lemak.
Jadi, untuk buat nasik saffron ni pun saya gunakan prinsip yang sama.

Memang dah lama saya berangan nak masak guna saffron ni.
Cuma tak tao nak beli kat mana.
Dan tak tao harga sebenaqnya.
Sebab apa yang saya tao memang saffron ni mahal.
Alih2 bila jumpak ja kat Tesco hari tu, saya pn terus angkut ja la.
Semangat gilo nak cuba.

Oh ya, cakap pasai Tesco.
Baru2 ni saya ada perasan.
Dekat bahagian rempah2 dia ada barang2 baru.
Tak tao la memang dah lama kat situ atao apa.
Mungkin sebelum ni saya tak perasan.

Tapi memang sangat menggoda jiwa tao bekas-bekasnya.
Terlampao tergoda sampai saya beli benda-benda yang agak merapu.
Semata-mata sebab bekas dia cantik.
Nanti nak beli lagi.
Nasib baik saya dah ada bekas rempah sendiri.
Kalao tak memang dah borong semua yang ada kat situ la.
Hehe.


Kalao tak sebab bekasnya comel sangat, mesti saya tak jumpak saffron ni..hehe..

Ok, melalut plak.
Jom tengok resipinya.

Nasi Saffron

Materials:
1 sudu besar saffron (direndam di dalam 3 sudu air panas)
3 cawan beras
1/2 tin susu cair
3 ulas bawang merah (dimayang)
2 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 inchi halia (dihiris nipis)
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 helai daun pandan (dicarik dan disimpul)
2 sudu besar mentega (untuk menumis)
Garam secukup rasa

Methods:
1. Cairkan mentega dan tumis bawang serta rempah kering bersama daun pandan sehingga naik bau
2. Masukkan beras yang telah dibasuh dan goreng seketika.
3. Masukkan susu cair dan air secukupnya serta saffron yang telah direndam tadi.
4. Perasakan dengan garam dan masak nasi seperti biasa.

Yah, itu saja.
Dah siap.
Kalao guna rice cooker lagi senang.
Lepas masukkan semua bahan, tekan ja cooking.

Nasik ni enak dimakan bersama rendang, kurma, gulai, atao sambal.
Pendek kata dengan apa pun boleh la.
Hehe.

Jadi, tak rugi kalao mencubanya.
Jom tengok gambaq.



Hari ni saya makan nasik ni bersama sambal ayam.
Abah tambah sampai 3 kali.
Hihi.