Saturday, June 1, 2013

Nasi Tomato & Ayam Masak Merah

Nasi Tomato & Ayam Masak Merah 

http://dapur-digital.blogspot.com/2011/01/nasi-tomato-ayam-masak-merah.html

Erkkkkkk...alhamdulillah, baru lepas makan nasi tomato hehehehehe. Kenyang nya mengantuk lah pulak . Dah lama tak masak nasik special. Husben lah mintak masakkan nasi tomato jd sebagai penambat kasih syg, akak sediakan lah nasi tomato special bersama ayam masak merah dan acar timun/nenas khusus buat husben tercinta cewaaaaahhhhh...hahahaha. Anak2 makan dgn penuh selera, maklumlah sejak 2 menjak mak nya masak simple2 aje dek kekangan masa.
NASI TOMATO
Bahan-bahan:
  • 2 cawan beras
  • 2 1/2 cawan air - jumlah air bergantung kpd jenis beras juga
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 ulas bawang putih } dikisar
  • 3 ulas bawang merah } dikisar
  • 1/2 inci halia } dikisar
  • 2 1/2 sudu besar minyak sapi } boleh diganti dgn minyak masak atau majerin jika suka
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 1/2 inci kulit kayu manis
  • 3 sudu besar tomato sos
  • 3 sudu besar tomato puree
  • 1 kiub ayam
  • garam secukup rasa
  • helai daun pandan } disiat-siat kemudian disimpul
Cara membuatnya:
  • Panaskan minyak sapi kemudian masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan daun pandan.Apabila wangi masukkan bahan-bahan kisar, tumis lagi hingga wangi dan garing
  • Apabila naik baunya masukkan beras dan gaul rata.
  • Tuangkan air, susu cair, tomato sos, tomato puree, kiub ayam, garam dan biarkan hingga mendidih.
  • Tanak nasi hingga masak dgn menggunakan api yg perlahan.
  • Angkat dan hiaskan dengan bawang goreng serta gajus yg telah goreng/sangai

AYAM MASAK MERAH SIMPLE
Bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ayam
  • 6 ulas bawang merah }
  • 2 ulas bawang putih } dikisar
  • 1/2 inci halia }
  • 4 sudu besar cili kering kisar
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar tomato puree
  • 1/2 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum cengkih
  • 2 sudu besar susu cair
  • 1/2 cawan kacang peas- jika suka
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menggoreng ayam & menumis
Cara membuatnya:
  • Ayam dipotong kecil-kecil. Cuci dan toskan.
  • Perap ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Kemudian goreng ayam separuh masak.
  • Dalam kuali lain dimasukkan sedikit minyak untuk menumis.
  • Bila minyak dah panas, masukkan rempah tumis (kayu manis, buah pelaga, cengkih, bunga lawang) dan goreng hingga wangi
  • Kemudian masukkan bahan-bahan kisar. Tumis sehingga naik minyak dan garing.
  • Masukkan sos tomato, tomato puree, garam, gula, susu cair dan sedikit air.
  • Kemudian masukkan ayam. Kacau sehingga ayam masak dan kuah agak pekat.
  • Bila hampir masak, masukkan buah tomato yg telah dipotong 4 (jika suka) dan kacang peas.
  • Hiaskan dengan taburan bawang goreng sebelum dihidang
ACAR MENTAH
Bahan-bahan:
  • 1 batang timun-dopotong panjang
  • 1/2 biji nenas -dipotong kecil
  • 1/2 labu bawang besar - dipotong nipis
  • 2 sudu besar cuka
  • 1 biji cili merah -dipotong nipis
  • gula dan garam secukup rasa
Cara membuat:
  • Gaulkan kesemua bahan dalam bekas, masukkan garam dan gula secukupnya.
  • Enak dimakan setelah dibiarkan seketika supaya rasanya sebati.

No comments:

Post a Comment